Een prachtig stukje historie!


Verkeerd spoor (*****)

Arie de Ruiter
Scholten UitgeverijQuote
“Politiespeurwerk vergt tijd. Een rechtszaak ook. Om het onderzoek niet te verstoren, worden er vanuit het officiële gezag weinig mededelingen gedaan. Desondanks verschijnen er regelmatig berichtjes over de zaak in de krant. De moordzaak houdt de gemoederen in heel Nederland bezig, zodat er ook verslagen over verschijnen in de landelijke media. Tot nu toe wordt de naam van Luc Verhulst niet in de dagbladen vermeld. In tegenstelling tot de politie vinden de journalisten hem kennelijk niet zo belangrijk. Luc is er niet rouwig om. Het feit dat het hele dorp hem al in verband heeft gebracht met de moord, is hem meer dan genoeg. Meer nieuwsbronnen dan de kranten heeft men niet.”

Synopsis
Luc Verhulst vlucht als 11-jarige jongen samen met zijn moeder België uit nadat de Duitsers hun woonplaats zijn binnengedrongen tijdens de eerste Wereldoorlog. Ze komen terecht in Giessen-Nieuwkerk, een dorpje in Nederland.
Ze hebben het moeilijk op het Nederlandse platteland. Met hun Vlaamse tongval en hun Rooms Katholieke geloof vallen ze uit de toon in het protestantse dorp. Maar ondanks de verschillen vinden ze toch hun plek in de gemeenschap.

Verkeerd Spoor is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis: de moord op spoorwegambtenaar Jacob de Jong. Het is één van de meest spraakmakende gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. De ware schuldige is nooit gevonden. Arie de Ruiter heeft zijn eigen draai aan dit verhaal gegeven.

Recensie
De auteur weet met veel passie deze prachtige historische roman op papier te zetten. De personages passen perfect in het tijdsbeeld van de crisisperiode van de jaren 30 in de vorige eeuw. De mensen worden heel erg beeldend beschreven en ze komen zowat tot leven vanaf de bladzijdes.
Ook de beschrijving van het Nederlandse platteland is ronduit schitterend. Je waant jezelf tijdens het lezen echt in de dorpjes en tussen de velden. Heel de Nederlandse topografie komt tot leven. Voeg dit samen met het prachtig stukje Nederlandse historie en je kunt het verhaal zo gebruiken in de geschiedenisles op school.

Het aspekt van het waargebeurde verhaal brengt extra diepgang aan de algehele leeservaring van dit boek. Het leven van Luc Verhulst en het vreselijke geheim dat hij met zich meedraagt.

Een prachtig stukje historie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s