Een krachtig debuut

Stilleven (*****)
Marieke Damen
Uitgeverij LetterRijn

Synopsis
De zussen Monica en Manuela zijn dol op elkaar. Ze groeien op in een gezin waarin geweld, verslaving en criminaliteit aan de orde van de dag zijn. De meisjes creëeren een geheim toevluchtsoord waar ze zich kunnen terugtrekken wanneer ze daar behoefte aan hebben. Daar vertellen ze elkaars geheimen en daar kan Monica naar harte lust schilderen, haar grote passie.
Na elkaar 20 jaar niet gezien of gesproken te hebben krijgt Monica, die van schilderen haar beroep heeft gemaakt, een opdracht om een portret te schilderen van haar zus. Zal Monica het verleden achter zich kunnen laten?

Quote
“Zonder al te veel geluid te maken, verander ik mijn houding. In het bos lijkt elk geluid drie keer zo sterk dan in de stad, waar men kan verdwijnen in anonimiteit. Des te voorzichtiger moet ik zijn bij elke beweging die ik maak. Het was me eens al bijna fataal geworden en dat kan ik me niet nog een keer veroorloven.
De houding die ik nu heb aangenomen, is niet de meest handige. Mijn been tintelt vanaf mijn kuit tot in mijn slapende voet. Ik trek hem onder mijn bil vandaan en strek hem vooruit. Heel even overeind komen kan geen kwaad, lijkt me. Onhandig kom ik met stramme spieren omhoog. Ik word er niet jonger op.”

Recensie
Door middel van flashbacks leren we de tienjarige Monica en de puber Manuela kennen. Mede door deze flashbacks leest het boek ongelooflijk vlot. Ook de prettige schrijfstijl draagt hieraan bij. Met krachtige zinnen krijg je vooral een kijkje in het leven van Monica en hoe zij haar leven ervaart.

De personages hebben diepgang, karakter en staan levensecht op papier. Je ervaart zelf de gelukkige en ongelukkige momenten van de beide meisjes en krijgt ook genoeg mee van de moeder en de vader in het gezin.
De omgeving is makkelijk in te beelden en de auteur heeft het goed voor elkaar gekregen om niet bekende locaties te doen opleven.

Het verhaal zit uitstekend in elkaar en het einde zoals het is verwacht je niet. Een thriller zoals het hoort.

Een geweldig sterk debuut van Marieke Damen. Hopelijk krijgen we nog veel van haar te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s