De upgrade ****
Steven van Belleghem
Uitgeverij Manteau
Romy Bell, voorzitter van de Internationale Federatie voor de regelgeving van Medische Ontwikkelingen, stuit met haar team bij een undercoveroperatie in een DNA-lab in Londen op iets waar ze niet naar op zoek zijn: een gepersonaliseerd virus.
Een virus bedoeld voor 1 bepaald persoon. Maar waarom? En voor wie? Wie zit hier achter?
In Parijs valt het eerste slachtoffer en Romy moet alle zeilen bijzetten om het virus onder controle te krijgen en de volgende doelwitten te beschermen.
Het blijkt dat de maker van het virus een veel groter plan voor ogen heeft.
Kan Romy hem of haar op tijd een halt toeroepen?
“Ontzet kijkt Romy naar het schijnbaar levenloze lichaam. De arts geeft echter niet op. Hij schijnt met een kleine zaklamp in de pupillen van de wijd openstaande ogen en neemt dan toch zijn minicomputer. Artsen hebben standaard toegang tot de persoonlijke gegevens van patiënten die in levensgevaar verkeren. Via de virtuele assistenten wordt een verbinding gemaakt, en op zijn laptop leest de arts de resultaten van de vitale organen af.”
De cover van De Upgrade past goed bij het verhaal. Natuurlijk de DNA streng op de achtergrond en het gezicht van Romy Bell ervoor. Ook de verwijzing naar de stad Parijs is op de cover terug te vinden.
De uitstraling is koel te noemen met dat rood in het wit. Ook dat past bij het verhaal. Veel laberatoria hebben een witte inrichting wat weer overeenkomt met de hygiëne die er moet heersen.
Ik heb 1 minpunt voor de cover. In plaats van een injectiespuit had ik liever een ampul gezien omdat dat meer overeenkomt met het verhaal.
Heerlijke korte hoofdstukken. Aangename schrijfwijze.
Even inkomen in het begin met alle technische benamingen en termen maar dat was ook wel te verwachten aangezien het verhaal zich in de toekomst (2045) afspeelt. De vorderingen in de wetenschap zijn misschien nog ongeloofwaardig maar wie weet zijn ze al verder met het gebruik van DNA dan we echt weten. Op dat punt geeft het verhaal ook inzicht in hoe het in de toekomst zou kunnen zijn.
“Snel nemen ze elk hun AR-bril terwijl Romy voor een gemeenschappelijke verbinding zorgt. Een kleine minuut later verschijnt agent Welsh al op hun netvlies.”
Het is de auteur gelukt om van het begin af aan de spanning erin te krijgen. Die spanning blijft gedurende het hele boek aanwezig want de ene gebeurtenis loopt vlot over in de volgende.
De korte hoofdstukken worden afwisselend vanuit de perspectieven van verschillende personages geschreven. De ene keer is het Romy die iets meemaakt, de volgende keer haar collega en weer een andere keer de dader. Doordat er ook hoofdstukken zijn vanuit het perspectief van de dader krijg je daar meer inzicht in wat wel zo prettig is.
Soms komt het verhaal een beetje onpersoonlijk over door de nooit afwezige Personal Assistents van alle personages maar de personages zelf zijn levensecht omschreven en hebben echte emoties. Ook hebben ze alledaagse problemen waardoor ze herkenbaar zijn.
De verschillende omgevingen zijn vrij zakelijk en dat past uitstekend bij het verhaal. Soms zie je een zweempje nostalgie maar overall is het verhaal natuurlijk in een toekomstperspectief geschreven.
Al met al een heerlijke thriller geschreven in een vlotte stijl en volop spanning voor een lekkere leesflow. Wat mij betreft een echte aanrader.
Over de auteur:
Steven van Belleghem is naast zijn ondernemersactiviteiten parttime marketingprofessor aan de Vlerick Business School en gastspreker aan de London Business School.
Zijn kernexpertise is de toekomst van klantgerichtheid.
Na 10 jaar managementboeken te hebben geschreven verrast hij in 2020 met zijn fictiedebuut Eternal. Met zijn gevoel voor spanning en zijn kennis van de wetenschap en technologie van de toekomst, kluistert hij zijn lezers aan de pagina’s van zijn boeken. Na Eternal nu dus De Upgrade.