Alle mensen zijn (niet) gelijk

Alle mensen zijn (niet) gelijk ****1/2
Ilse Bockstaele
Young Adult
Godijn Publishing


Eerste indruk:
Direct toen ik de cover zag vond ik hem prachtig. De mooie kleurencombinatie, het lijkt wel een schilderij. Later bleek dat het dat ook was.
Ik werd ook enorm nieuwsgierig naar het verhaal: wat als vrouwen en mannen compleet gescheiden van elkaar leven?


In dit Young Adult verhaal leven de vrouwen en de mannen van elkaar gescheiden in hun eigen enclave. Zeia weet niet beter dan dat het zo is. Enkel uit de geschiedenislessen op school hoort ze hoe het vroeger was, toen mannen en vrouwen nog samen leefden in dezelfde gemeenschap. Er wordt haar verteld dat mannen agressief zijn, vrouwen onderwierpen en oorlogen uitlokten.
Maar als Zeia Thijn ontmoet, een jonge man, is er direct een aantrekkingskracht. Hij vraagt haar om hulp en langzaam vergeet ze haar angst. Samen gaan ze op zoek naar de echte waarheid.


Zeia
Ze houdt van hardlopen, muziek en dansen maar de lessen die ze op school krijgt over zogenaamde ‘mannendingen’, vallen haar zwaar.
Ze heeft ogenschijnlijk een relatie met Jade. Maar wil ze dat eigenlijk wel? En wat zijn dat voor gevoelens die ze voelt als ze bij Thijn in de buurt is?

Thijn
Hij heeft groene ogen, donkere krullen en een brede borstkas. Hij heeft de mannen-enclave verlaten om op zoek te gaan naar zijn oorsprong en laat daarbij zijn vriend Arjen achter. Ondanks dat voelt hij zich aangetrokken tot Zeia en er ontwikkeld zich iets moois tussen hen. Maar kan dat wel zomaar?


Voorproefje
“Zeia voelt zich lichtvoetig, lijkt wel te zweven. Ze is de fee die heerst over het bos. Als ze springt gooit ze haar vrije hand open in de lucht. Zie hoe de sterren aan de hemel fonkelen als ze dat doet. En telkens weer de geur van hout en mos en kattenkruid als ze langs Thijn zoeft. Standvastigheid en vreugde.”


Een verhaal over gelijkheid. En toch ook weer niet.

Mijn beleving van dit verhaal:
Met dichterlijke gratie zet auteur Ilse Bockstaele dit prachtige verhaal op papier. Direct vanaf het begin werd ik het verhaal in gezogen en leerde ik Zeia kennen. Vrij snel kwam ik ook Thijn tegen en samen gingen we op avontuur.
Het verhaal leest heerlijk vlot en is nergens saai of langdradig. De personages zijn herkenbaar, goed omschreven en echt van deze tijd.
Het is een bijzonder verhaal over 2 mensen die iets anders willen dan dat hen wordt opgelegd en daarvoor een strijd aangaan met degenen die hen tegen proberen te houden. Een strijd om jezelf te mogen zijn.

Ik mis alleen een heel klein stukje afsluiting. Ik had graag willen weten welke locatie Zeia en Thijn definitief hebben gekozen om samen te leven. In mijn hoofd heb ik een derde enclave toegevoegd met vrouwen en mannen die wel samen willen en kunnen leven.

Dit boek is een echte aanrader voor iedereen die zichzelf wil zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s