Isolatie

Isolatie *****
Tamara Onos

Uitgeverij LetterRijn
ISBN: 9789493192355
Paperback, 243 pagina’s


Tijdens een veiligheidsinspectie in een piepschuimfabriek is arboprofessional Renske Nijland getuige van een bedrijfsongeval. Ze is van plan een onderzoek te starten maar wordt flink tegengewerkt door de fabrieksdirecteur. Natuurlijk laat Renske het er niet bij zitten.
Dan staat ook nog haar moeder onverwacht voor de deur alsof er niets is gebeurd.
De vondst van een lijk laat de gebeurtenissen een vlucht nemen en een race tegen de klok begint.


Voorproefje:
“Urszula voelde haar hart bonken in haar lichaam. De slagen dreunden in haar oren. Ze maakte zich zo klein mogelijk en prevelde hardop. ‘Niets aan de hand. Niets aan de hand, Urszula. Adem. Gewoon ademen.’ Haar werkshirt kleefde aan haar lijf. Het was zo benauwd. Zo warm. Waarom deden ze niet open?”


Het verhaal bestaat uit 2 verhaallijnen:
Het ene deel verteld het verhaal van Urszula die vanuit Polen naar Nederland komt om te werken. Het geld wat ze verdient stuurt ze zo veel mogelijk naar haar zus in Polen die voor Urszula’s zoontje zorgt.
Het andere deel verteld het verhaal van Renske Nijland die voor een veiligheidsonderzoek terecht komt in de piepschuimfabriek waar Urszula werkt.
Uiteindelijk komen deze 2 verhaallijnen bij elkaar en worden met elkaar verweven met een spannende ontknoping als gevolg.


Voorproefje:
“Terwijl ze tussen de moderne grachtenpanden van het IJsselkade-complex wandelde, herkauwde Renske het onaangekondigde bezoek van haar moeder. Ze hadden al jaren geen contact meer. De laatste keer dat ze haar moeder had gezien, was na de geboorte van Stijn. Ze was tussen twee exposities door langsgekomen. Stijn was toen vier maanden oud en het was de eerste keer geweest dat ze haar kleinkind zag. Na die ene keer was ze nooit meer geweest.”


Met een ijzersterke start maakt de auteur een begin met dit verhaal. Daardoor is de spanningsboog direct strak gespannen en het verhaal laat weinig ruimte over voor ontspanning.
De constante stroom aan gebeurtenissen, zowel aan Urszula’s kant als aan Renske’s zijde, maakt het verhaal vloeiend en vlot.
De personages zijn alledaags en diep genoeg uitgewerkt om herkenbaar te zijn, alhoewel je sommige liever niet tegen zou willen komen. Ook het leven van Renske zelf komt wat meer bloot te liggen. We leren haar moeder kennen en een heel klein tipje van de sluier wordt opgelicht over haar vader.
Ook de omgeving is prettig herkenbaar. Er is zelfs een primitief plattegrondje voor in het boek opgenomen.

Een uitermate spannende thriller die heerlijk wegleest en dus een dikke aanrader.


Achter in het boek is een extra kort verhaal opgenomen. Ook lekker spannend.

Bonusverhaal: Het Joodse bruidje.
Een kort verhaal dat de auteur schreef als studie voor de thriller Isolatie.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s